Разделы
Реклама



ПОИСК по САЙТУ

Здоровье → Симптоми і правильне харчування при сальмонельозі

Добавил → admin | Дата публикации: 2-10-2012, 05:18 | Просмотров → 362 | Комментариев → 0

Симптоми при сальмонельозі.

Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується поразкою шлунково-кишкового тракту і що викликається бактеріальною інфекцією (сальмонелою). Вражається при сальмонельозі найчастіше стінка шлунка, товстої або тонкої кишки, а буває навіть і всього шлунково-кишкового тракту.

Найчастіше джерелом захворювання є дикі і домашні тварини (кішки, собаки, свині, рогата худоба, гризуни, птиці). Людина заражається, з'ївши яйця, м'ясо тварин, заражених сальмонельозом.

Симптоми сальмонельозу з'являються у хворого через 2-3 години (максимум через добу після зараження. Якщо поразка стосується в основному шлунок, то воно триває 3-4 дні і супроводжується невеликим підвищенням температури, схваткообразными болями в животі, блювотою.

Якщо, окрім шлунка, уражається ще тонкий кишечник, то до вищеописаним симптомів додаються ще рідкий стілець з коричневими або зеленуватими водянистими випорожненнями з домішкою слизу і різким смердючим запахом. Тривалість захворювання досягає 4-7 днів, температура більш висока.

Якщо поразка зачіпає шлунок, тонкий і товстий кишечник, то з перших днів захворювання з'являються болі внизу живота переймоподібного характеру. Таке захворювання зазвичай триває довго, може тривати кілька місяців. Випорожнення при цьому убогі, складаються з каламутною зеленої слизу, можуть містити домішки крові.

Протікати сальмонельоз може дуже важко, ускладнюватися гепатитом (запалення печінки), гострою нирковою недостатністю, пневмонією, менінгітом.

Харчування при гострих проявах сальмонельозу.

Якщо сальмонельоз протікає важко, хворих госпіталізують і промивають їм шлунок. Якщо захворювання легкої або середньої тяжкості, призначається дробове часте вживання спеціальних розчинів, якщо тяжке – вводять внутрішньовенно крапельно сольові розчини.

Такий розчин зазвичай складається з глюкози, хлориду калію, бікарбонату натрію і хлориду натрію (повареної солі), розчинених в питній воді. Розчин п'ють малими порціями або вводять через шлунковий зонд. Вводиться обсяг рідини, відповідний втрат рідини з поносом і блювотою. Дорослим хворим при сальмонельозі середньої тяжкості призначають від 2 до 4 л рідини.

Щадне харчування при сальмонельозі.

Коли пройдуть найбільш гострі прояви, призначається хворим щадна дієта (дієта №4). З-за роздратування стінок кишечнику і шлунку, порушення функції травних залоз, потрібне введення подрібненої, легкозасвоюваній їжі, щадній шлунково-кишковий тракт.

При гострих запальних захворюваннях кишечника для лікувального харчування широко використовуються фрукти (банани, яблука), овочі (картопля, морква) і кисломолочні продукти. Ці продукти сприяють швидкому проходженню токсикозу (отруєння організму токсинами і продуктами розпаду тканин, які виділяються збудниками інфекції), більш коротким перебігу захворювання, нормалізації стільця. Пояснюється їх сприятливий вплив на перебіг хвороби наступними причинами:

  • в овочах і фруктах міститься багато пектину – колоїду, здатного набухати і пов'язувати воду;
  • пектин облягає на своїй поверхні хвороботворні бактерії і залишки харчових речовин;
  • від пектину в кислому середовищі від'єднується кальцій, який на стінки кишечника протизапальну вплив;
  • у фруктах і овочах міститься багато органічних кислот, убиваючих хвороботворні мікроорганізми.

найкориснішими вважаються яблука і морква, мають протизапальну дію. Своєю губчастої масою вони механічно очищає кишечник і абсорбують всі шкідливі речовини на своєму шляху. Рекомендується пюре з натертих на дрібній тертці свіжих яблук та моркви.

Хворим сальмонельозом не слід вживати редиску, квашену капусту, огірки, буряк, бобові. Не рекомендуються деякі фрукти (виноград, сливи, груші, апельсини, мандарини) з-за междолевых оболонок і поганий перетравлюваності шкірки.

Хворим можна давати лимони, кавуни, чорницю. Рекомендуються компоти, киселі з різних ягід, манна, гречана, рисова каші на воді (не рекомендується вівсяна каша, оскільки вона підсилює рухову активність кишечника). Слід обмежити солодощі, які сприяють бродильних процесів в кишечнику. В їжі має бути достатня кількість білка у вигляді сиру, нежирних риби і м'яса. Виключаються молоко, жирне м'ясо, риба. Дозволяються білі сухарі. Всі продукти необхідно добре подрібнити і проварити.

Тривалість дієти обумовлена станом хворого. У будь-якому випадку ще якийсь час після одужання є сенс дотримуватися правильного харчування.

P.S. Якщо стаття була Вам корисна, поділіться будь ласка їй в соціальних мережах, понатискайте на кнопочки нижче.





Push 2 Check