Разделы
Реклама



ПОИСК по САЙТУ

Здоровье → Що категорично не можна їсти при цукровому діабеті

Добавил → admin | Дата публикации: 3-08-2012, 09:16 | Просмотров → 1117 | Комментариев → 0

Ваше життя - це постійні заняття спортом, дотримання правил харчування, неодмінно контроль рівня цукру в крові і спостереження у лікаря для корекції лікування. Дієта - найважливіше при лікуванні діабету. Часто буває так, що тільки просте дотримання дієти допомагає людині перемогти цю хворобу навіть без ліків, а всі благордаря того, що ви знаєте, наприклад, що категорично не можна вживати при цукровому діабеті.



Дотримуючись дієту, ви нормализуете обмінні процеси в організмі і таким чином зменшити цукор крові. Про користь дієти при цьому захворюванні знали ще стародавні єгиптяни. Як же діє дієта і в чому її перевага перед іншими способами боротьби з хворобою. Цукровий діабет - це порушення вуглеводного обміну в організмі. Відновлення вуглеводного обміну можливо дотриманням дієти.         



Рівномірне надходження вуглеводів в організм досягається за допомогою правильного харчування. Для хворих на цукровий діабет 1-ого типу дієта просто життєва необхідність. Збій в харчуванні може призвести до серйозних ускладнень захворювання. Для дотримання дієти бажано вести щоденник харчування. У нього записують продукти, які ви з'їли за день, їх калорійність і кількість. Такий щоденник допоможе вам дотримуватися дієти і в ньому успіх вашого лікування.



Дієта при цукровому діабеті індивідуальна для кожного хворого і складається спостерігачам його ендокринологом. При складанні дієти враховують вік хворого, його стать, фізичні навантаження, а так само вага. Обов'язково прораховується та енергетична цінність продуктів.



Основне в харчування при цукровому діабеті - це обмеження у вживанні вуглеводів. Хворому категорично не можна їсти цукор, шоколад, цукерки, кондитерські вироби, варення і морозиво. Проте в меню при  цукровому діабеті обов'язково повинні бути присутніми молочні продукти і страви з молока. Крім того, треба пам'ятати, що прийом їжі повинен бути не менше 5 – 6 разів на добу і в продуктах повинні бути присутніми вітаміни, а калорійність страв низька.



Для того, щоб хворі могли правильно розрахувати кількість вуглеводів у своєму харчуванні і було зрозуміло, що категорично не можна їсти, лікарями було введено поняття хлібної одиниці. Особливо це важливо для тих, хто отримує інсулін, тому що кількість вуглеводів має бути дорівнює кількості інсуліну,  вводиться хворому. Треба пам'ятати, що обід і вечеря - це три – п'ять хлібних одиниць, в полудень не більше двох хлібних одиниць.



  Одна хлібна одиниця - це:



- тридцять грамів хліба,



-одна столова ложка борошна,



- дві столові ложки вареної каші,



-один стакан молока,



-одна столова ложка цукру,



- одна картоплина,



- одна буряк,



- три кісточок,



- половина грейпфрута, банана, підлога качани кукурудзи,



- одне яблуко, груша, персик, апельсин, хурма, один шматочок дині або кавуна,



- три-чотири мандарина, абрикоса або сливи,



- чашка малини, полуниці. Чорниці, смородини, брусниці, ожини,



- одна третина склянки соку винограду,



- півсклянки соку яблук,



- один стакан квасу або пива.



М'ясо і риба не містить вуглеводи, і тому їх не потрібно розраховувати. При цукровому діабеті категорично не можна включати до харчування продукти, в яких багато вуглеводів. Треба серйозно  обмежити вживання   смаженого, гострого, солоного і копченого.  Необхідно повністю виключити з живлення  продукти, в яких одночасно міститься багато жирів і вуглеводів (торти, тістечка та інші солодощі).        



Хворі на цукровий діабет 2-ого типу зазвичай страждають ожирінням і тому   першим завданням для дієтотерапії стає зниження ваги хворого. У деяких випадках лікарі призначають певні види ліків, які спільно з дієтою та фізичними навантаженнями сприяють зниженню ваги. Якщо хворий на діабет 2-ого типу не страждає ожирінням, то дієта будується відповідно   з нормами при цьому захворюванні (враховуються – стать, вік і фізичне навантаження).



Один з важливих принципів дієти при діабеті - це взаємозамінність продуктів. Ви будете урізноманітнити своє харчування, якщо в різні дні вживати різні продукти, а також створювати різні їх комбінації. Так само можливе проведення так званих – « молочних днів» або « овочевих днів» тощо.



Тепер ви знаєте, що не можна їсти при цукровому діабеті і як правильно складати своє меню. Отже, повторимо, що ж виключаємо з живлення при цукровому діабеті – всі солодощі і соків у пакетах, манка і рис, здоба, морозиво, газована вода, банани, виноград, ананас і інші фрукти, в яких багато нерафінованих вуглеводів. Не вживаємо всі гостре, пряна, копченості, перець і гірчицю. Це лише загальні рекомендації. Для правильного складання збалансованої дієти треба обов'язково   звернутися до фахівця.

P.S. Якщо стаття була Вам корисна, поділіться будь ласка їй в соціальних мережах, понатискайте на кнопочки нижче.



Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем


Push 2 Check